Musslor med ’Nduja och grillat vitlöksbröd

Musslor med Nduja och grillat vitlöksbröd

Daniel Totti visar hur man lagar musslor pÄ sin OFYR.

FörrÀtt till 4 portioner eller huvudrÀtt 2 portioner.

Börja med att sortera bort de musslor som Ă€r krossade, eller de som Ă€r döda. Levande musslor ska vara stĂ€ngda, om de Ă€r öppna sĂ„ ska de stĂ€nga sig nĂ€r man knackar nĂ„gra gĂ„nger pĂ„ dem. Rensa Ă€ven bort ”skĂ€gget” frĂ„n musslorna. SkĂ€gget Ă€r det som blev kvar vid fĂ€stet dĂ€r musslan vĂ€xte, detta dras enklast bort med nypan eller med en kniv.

Gör ett vitlökssmör genom att blanda rumstempererat smör med vitlök och salt. Förbered vitlöksbröden genom att skiva upp brödet, och bre pÄ vitlökssmöret.

Skala och skiva löken, vĂ€rm upp en stor kastrull eller panna med lock pĂ„ lĂ„g vĂ€rme. TillsĂ€tt olivolja och lök och frĂ€s nĂ„gra minuter, tillsĂ€tt ’nduja eller Bre-Hot, frĂ€s ytterligare nĂ„gon minut. TillsĂ€tt vin och koka i 5 minuter, tillsĂ€tt grĂ€dde, koka ytterligare en minut, Salta och smaka!

GÄ nu i med musslorna, rör runt och lÀgg gÀrna pÄ locket. Koka ca 3-5 minuter med viss omrörning. VÀnd gÀrna runt kastrullen genom att skaka/wooka kastrullen. Rör man runt för mycket med slev nÀr musslorna öppnat sig Àr risken stor att man skadar musslorna eller trillar ur skalet.

Om sÄsen börjar bli lite för tjock gÄr det bra att spÀ den med vatten.

LÀgg pÄ vitlökssbröden pÄ grillen nÄgon minut sÄ de blir gyllenbruna och gÀrna lite knapriga.

Strö över lite persilja och servera genast!



 

Ingredienser

  • 1 kg          Musslor

  • 4 st           Scharlottenlök

  • 80-100 g ’Nduja eller Bre-Hot

  • œ flaska   Vitt vin

  • 3 dl           VispgrĂ€dde

  • 1 st            Baguette

  • 100 g        Smör

  • 4 st           Vitlöksklyftor

  • Salt, Persilja

Börja med att sortera bort de musslor som Ă€r krossade, eller de som Ă€r döda. Levande musslor ska vara stĂ€ngda, om de Ă€r öppna sĂ„ ska de stĂ€nga sig nĂ€r man knackar nĂ„gra gĂ„nger pĂ„ dem. Rensa Ă€ven bort ”skĂ€gget” frĂ„n musslorna. SkĂ€gget Ă€r det som blev kvar vid fĂ€stet dĂ€r musslan vĂ€xte, detta dras enklast bort med nypan eller med en kniv.

Gör ett vitlökssmör genom att blanda rumstempererat smör med vitlök och salt. Förbered vitlöksbröden genom att skiva upp brödet, och bre pÄ vitlökssmöret.

Skala och skiva löken, vĂ€rm upp en stor kastrull eller panna med lock pĂ„ lĂ„g vĂ€rme. TillsĂ€tt olivolja och lök och frĂ€s nĂ„gra minuter, tillsĂ€tt ’nduja eller Bre-Hot, frĂ€s ytterligare nĂ„gon minut. TillsĂ€tt vin och koka i 5 minuter, tillsĂ€tt grĂ€dde, koka ytterligare en minut, Salta och smaka!

GÄ nu i med musslorna, rör runt och lÀgg gÀrna pÄ locket. Koka ca 3-5 minuter med viss omrörning. VÀnd gÀrna runt kastrullen genom att skaka/wooka kastrullen. Rör man runt för mycket med slev nÀr musslorna öppnat sig Àr risken stor att man skadar musslorna eller trillar ur skalet.

Om sÄsen börjar bli lite för tjock gÄr det bra att spÀ den med vatten.

LÀgg pÄ vitlökssbröden pÄ grillen nÄgon minut sÄ de blir gyllenbruna och gÀrna lite knapriga.

Strö över lite persilja och servera genast!