Lax i cedertrÀ
Blöt cedertrÀt i rom. Bena ur laxfilén. Krossa enbÀren och blanda med salt i mortel, lÀgg sedan till peppar och tÀck laxen med blandningen. Placera hÀlften av oreganokvistarna pÄ ett ark cedertrÀ och placera laxen ovanpÄ.
TÀck laxen med lövtunna citronskivor och resterande oregano. StÀnk olivolja pÄ laxen och tÀck den sedan med det andra arket cedertrÀ. LÄt vila i 45 minuter och sÀtt igÄng OFYR-spisen sÄ att plattan Àr uppvÀrmd och redo nÀr rÀtten ska börja tillagas.
Placera laxen inklusive cedertrÀt pÄ stekplattan med skinnet nedÄt i 25 minuter. Rotera hela rÀtten regelbundet sÄ att höger och vÀnster sida av laxen grillas jÀmnt. Spraya cedertrÀet med vatten sÄ att det inte tar eld. VÀnd hela rÀtten upp och ned efter 25 minuter och lÄt den stekas i 10 minuter till. VÀnd dÀrefter en sista gÄng och plocka bort det övre trÀarket, oreganon samt citronskivorna.
Servera en bit lax per gÀst pÄ tallrik med en riklig skvÀtt olivolja.
Ingredienser:
- laxfilé (ca. 1,5 kg)
- 2 ark cedertrÀ (ca. 50 à 20 cm)
- 1 citron
- 1,5 msk enbÀr
- 1 knippe oregano
- 2 struken msk havssalt (fleur de sel)
- 2 dl rom
- FĂ€rskmald svartpeppar