Lax i cederträ
Blöt cederträt i rom. Bena ur laxfilén. Krossa enbären och blanda med salt i mortel, lägg sedan till peppar och täck laxen med blandningen. Placera hälften av oreganokvistarna på ett ark cederträ och placera laxen ovanpå.
Täck laxen med lövtunna citronskivor och resterande oregano. Stänk olivolja på laxen och täck den sedan med det andra arket cederträ. Låt vila i 45 minuter och sätt igång OFYR-spisen så att plattan är uppvärmd och redo när rätten ska börja tillagas.
Placera laxen inklusive cederträt på stekplattan med skinnet nedåt i 25 minuter. Rotera hela rätten regelbundet så att höger och vänster sida av laxen grillas jämnt. Spraya cederträet med vatten så att det inte tar eld. Vänd hela rätten upp och ned efter 25 minuter och låt den stekas i 10 minuter till. Vänd därefter en sista gång och plocka bort det övre träarket, oreganon samt citronskivorna.
Servera en bit lax per gäst på tallrik med en riklig skvätt olivolja.
Ingredienser:
- laxfilé (ca. 1,5 kg)
- 2 ark cederträ (ca. 50 × 20 cm)
- 1 citron
- 1,5 msk enbär
- 1 knippe oregano
- 2 struken msk havssalt (fleur de sel)
- 2 dl rom
- Färskmald svartpeppar