TĂ€nd Elden
TÀnd din första OFYR-eld och vÀlj rÀtt ved
Stapla vedklabbarna tvÄ och tvÄ, som om du skulle bygga en timmerstuga, med barken utÄt för att minska rökbildning. NÀr elden tÀnds eller nÀr ny ved lÀggs till begrÀnsas rökbildning ytterligare med hjÀlp av vÄrt OFYR Buffadoo Set Black. Det sÀtter eld pÄ veden nÀst intill ögonblickligen.
Temperaturen utomhus Àr avgörande för hur lÄng tid det tar tills stekplattan vÀrms upp ordentligt. Det kan ta mellan 25-30 minuter under vÄr och sommar eller mellan 45-60 minuter under höst och vinter.
Det Àr viktigt att börja med en mindre eld i ca. 30 minuter för att lÄta stekplattan anpassa sig jÀmnt till vÀrmen. NÀr stekplattan Àr ordentligt uppvÀrmd skvÀtter du pÄ olivolja och brer ut med en kökshandduk sÄ att plattan tÀckts jÀmnt. Olivoljan blandas med oljan frÄn fabrikstillverkningen vilket gör det enkelt att tvÀtta bort fabriksoljan. SkvÀtt pÄ olivolja 2-3 gÄnger.
BÀsta ved att anvÀnda
Vi föredrar trÀslaget bok dÄ det bildar tjock trÀkol vid förbrÀnning. Ask fungerar ocksÄ vÀldigt bra.
LÀmplig storlek pÄ vedklabbarna Àr ca. 10 à 30 cm. Vi avrÄder frÄn större klabbar. Dessa tar visserligen eld fort men förbrÀnns oftast inte ordentligt pÄ grund av syrebrist inuti trÀet. Vi rekommenderar vÀldigt torrt trÀ med en maximal fukthalt pÄ 18-20%.
För en grillkvÀll (4-5 timmar) behöver du fylla ca. tvÄ OFYR Wood Bag (ca. 50 liter st) beroende pÄ utomhustemperaturen och vÀderförhÄllanden.