Tänd Elden

Tänd din första OFYR-eld och välj rätt ved

Stapla vedklabbarna två och två, som om du skulle bygga en timmerstuga, med barken utåt för att minska rökbildning. När elden tänds eller när ny ved läggs till begränsas rökbildning ytterligare med hjälp av vårt OFYR Buffadoo Set Black. Det sätter eld på veden näst intill ögonblickligen.

Temperaturen utomhus är avgörande för hur lång tid det tar tills stekplattan värms upp ordentligt. Det kan ta mellan 25-30 minuter under vår och sommar eller mellan 45-60 minuter under höst och vinter.

Det är viktigt att börja med en mindre eld i ca. 30 minuter för att låta stekplattan anpassa sig jämnt till värmen. När stekplattan är ordentligt uppvärmd skvätter du på olivolja och brer ut med en kökshandduk så att plattan täckts jämnt. Olivoljan blandas med oljan från fabrikstillverkningen vilket gör det enkelt att tvätta bort fabriksoljan. Skvätt på olivolja 2-3 gånger.

Bästa ved att använda

Vi föredrar träslaget bok då det bildar tjock träkol vid förbränning. Ask fungerar också väldigt bra.

Lämplig storlek på vedklabbarna är ca. 10 × 30 cm. Vi avråder från större klabbar. Dessa tar visserligen eld fort men förbränns oftast inte ordentligt på grund av syrebrist inuti träet. Vi rekommenderar väldigt torrt trä med en maximal fukthalt på 18-20%.

För en grillkväll (4-5 timmar) behöver du fylla ca. två OFYR Wood Bag (ca. 50 liter st) beroende på utomhustemperaturen och väderförhållanden.

Relaterade sidor